E-kitapları neden sevmemiz gerektiğinden 2016 Mayıs ayında Bellevue Reporter’da çok net bir şekilde bahsetmişti Skip Ferderber. Haziran ayında ise Merve Şimşek Arka Kapak dergisindeki çevirisi ile Türk okurları bu yazı ile buluşturdu.
Ferderber’den ilhamla e-kitapları neden seviyoruz ve siz de neden sevmelisiniz biraz bundan bahsetmek istiyoruz.
Benim okuma alışkanlığım için hiçbir ağaç kesilmiyor.
E-kitabın en temel ve belki de en çok göz ardı edilen özelliği çevre dostu olması olabilir. Bir ağaçtan ortalama 8333 sayfa kağıt çıkarılabiliyor. Yapılan araştırmalara göre yılda yaklaşık 30 milyon ağaç yalnızca kitap ve defter yapımı için kullanılıyor. Bu ağaçların endüstriyel amaçlarla dikilip kesilmesinden dolayı orman tahribinde payı büyük olmasa da işin diğer tarafında kağıt üretimi için harcanan enerji, kullanılan su, lojistik süreçler ve depolama gibi birçok faktör de işin içine girdiğinde basılı kaynakların pek de çevre dostu olduğunu söyleyemiyoruz.
Bu konuda önümüzdeki en akıllıca seçenekler 2. el kitap, kütüphaneler ve elbette e-kitap olarak beliriyor. E-kitap okurken maksimum verim almanın yolu ise şüphesiz e-kitap okuyucular! E-kitaba geçiş sürecinde Poke4 Lite gibi küçük bir e-okuyucu okuma alışkanlıklarınızı değiştirmenin en konforlu yollarından biri olabilir.
Cebimde bir kütüphane taşıyorum desem inanır mısın?
Seyahat ederken, okula yahut işe giderken yanımıza kitap alıyor olmamız oldukça umut verici. Zihnimizi rahatlatmak için sosyal medyada vakit geçirmektense okumak çok daha besleyici ve geliştirici bir seçenek. Özellikle seyahat ederken yanımıza alabileceğimiz kitap sayısı ise sınırlı. E-kitap formatında yanımızda on binlerce kitap taşımak mümkün.
Telefon veya tablet üzerinden okumak hala bir seçenek olarak kenarda dursun. Göz sağlığına önem verenler ve LCD ekrana maruz kalmadan uzun saatler okumak isteyenlerin tercihi elbette e-ink ekranlı e-okuyucular olacaktır. BOOX Leaf2 ile 120 sayfalık bir kitaptan bile daha hafif ve cebe sığan bir tasarıma ister cihaz hafızası ister SD kart ile binlerce kitap sığdırabilmek mümkün.
Notlar arasında kaybolmak ya da kaybolmamak
Richard Branson hazırladığı bir blog yazısı ile not almakla ilgili kıymetli ve dikkat çekici birkaç anekdotu bizlerle paylaşmıştı 2015’te. Yürürken, uyumaya çalışırken ve belki de en önemlisi okurken bir anda kafanızın içinde yanan ışıklar olmuştur değil mi? Ya da bir kitabı belki ikinci üçüncü defa okurken daha önce hiç dikkat etmediğiniz ama size çok çarpıcı gelen bir cümle… Muhtemelen elinize bir kurşun kalem veya daha acımasızsanız bir tükenmez/fosforlu kalem alıp altını çizmiş, ayraç eklemiş ya da evet, sayfanın kenarını kıvırmışsınızdır. Peki ya sonra? O cümleyi notu aramak için kaç sayfa çevirmeniz gerekti?
E-kitapların bize sunduğu en pratik çözümlerden biri işte bu işaretlendirme ve notlandırma yaptığımız pasajları, bölümleri ve cümleleri kolaylıkla bulmamız sağlaması olabilir. BOOX Note Air 2 Plus gibi geniş ekranlı bir e-kitap okuyucuda okuduğunuz bir kitapta cümlelerin altını kalem veya parmak vurgusuyla çizmek oldukça pratik olacaktır. Bunun yanı sıra cümleye veya kelimeye link, kısa bir klavye notu eklemek veya çeviri yapmak da iyi olurdu diyorsanız Android işletim sistemli BOOX e-okuyucular gibi bir cihaz edinmek e-kitap okurken veriminizi maksimum seviyeye çıkarabilir.
Ücretsiz Kaynaklara Erişmek Mümkün
E-kitap formatını basılı kaynaklara tercih etmeye karar verdiniz. Bu iyi haber. Peki e-kitapları nereden satın alacaksınız? Aslında bu sorunun tek bir cevabı yok. Üstelik e-kitaplara yalnızca ücreti mukabilinde erişebileceğimize dair bir yanılgı söz konusu. Elbette Google Play Kitaplar, Kindle, Kobo, Storytel gibi abonelik sistemine sahip e-kitap kütüphaneleri sayesinde pek çok esere ulaşabilirsiniz. Ancak seçenekler yalnızca bunlarla sınırlı değil: BOOX Türkiye şu linkte sizler için ücretsiz olarak e-kitaplara ulaşabileceğiniz linkleri derledi. Bunlar dışında üniversite, belediye ve millet kütüphane veri tabanları da oldukça zengin içeriğe sahip diğer seçenekler olarak aklınızda bulunsun!
Yorum yap